Φθηνότερο Ρεύμα για τους Καταναλωτές Στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει τη μείωση των τιμών του ρεύματος για τους πολίτες προωθώντας τη σταδιακή κατάργηση των χρεώσεων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) και της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεμένων νησιών (ΥΚΩ). Αυτές οι δράσεις εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που πρόσφατα παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Η νέα στρατηγική περιλαμβάνει ανάπτυξη ΑΠΕ με ισόρροπο προγραμματισμό ανά κατηγορία (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά), υλοποίηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και μετριασμό του κόστους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση των δικτύων. Στοχεύει επίσης στην πλήρη κατάργηση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ μόλις λήξουν οι συμβάσεις με υψηλές επιδοτήσεις και στην επιδότηση του κόστους ενέργειας για τους κατοίκους των νησιών, μετά την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων.

Οι λογαριασμοί του ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτούν τους παραγωγούς ΑΠΕ για την ενέργεια που διοχετεύουν στο δίκτυο, με τρέχουσες τιμές που είναι υψηλότερες για τις παλαιότερες μονάδες παραγωγής. Οι νέες μονάδες συμμετέχουν κατευθείαν στην αγορά με μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, και καθώς οι παλιές μονάδες αποσύρονται, οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βλέπουν μειώσεις στο κόστος.

Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση ανέρχεται σε 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι ΥΚΩ καλύπτουν το κόστος παροχής ρεύματος σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Οι χρεώσεις κλιμακώνονται, με 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση 0-1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα για 1601-2000 κιλοβατώρες και 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα για πάνω από 2001 κιλοβατώρες.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική είναι κρίσιμη για τη μείωση του κόστους ρεύματος στα μη διασυνδεμένα νησιά, με την έναρξη δοκιμών να προγραμματίζεται για αρχές του 2025. Παράλληλα, οι εργασίες διασύνδεσης στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η μείωση των χρεώσεων αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές. Έτσι, για μια κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα, το όφελος διαμορφώνεται σε 5,1 ευρώ από το ΕΤΜΕΑΡ και 2,07 ευρώ από τις ΥΚΩ, συνολικά δηλαδή 28,7 ευρώ ανά τετράμηνο.

Πηγή: naftemporiki.gr