Η Ακραία Ιδεολογία και οι Επικίνδυνες Δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Σμότριτς

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, ισραηλινός υπουργός Οικονομικών και προερχόμενος από την ακροδεξιά, ανέφερε την ιδέα ενός εβραϊκού κράτους που θα περιλαμβάνει περιοχές της Ιορδανίας, του Λιβάνου, και τμημάτων άλλων γειτονικών κρατών. Ο Σμότριτς, ο οποίος κατοικεί σε έναν εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, άφησε άφωνη τη διεθνή κοινότητα με τις προτάσεις του για μια σταδιακή επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας. Η δήλωση του αυτή, που ανακοινώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του καναλιού Arte, αποκαλύπτει μια σοβαρή θρησκευτική ιδεολογία που προτάσσει την επέκταση της «Γης της Επαγγελίας», αδιαφορώντας για τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

Μια απτή απόδειξη της ριζοσπαστικής του σκέψης είναι η πρόσφατη φράση του περί των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε “δικαιολογημένη και ηθική” να υπερασπιστούν την κατεχόμενη κατάσταση. Αυτή η ακραία ιδεολογία και η ρητορική του Σμότριτς δεν είναι μοναδικές, καθώς μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες και προτάσεις με άλλους υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, γνωστός για τις ρατσιστικές του απόψεις.

Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση αποκαλύπτει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή, στενάζοντας από τις ευθειές απειλές που προθέτει ο Σμότριτς. Σύμφωνα με την UNIFIL, η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ είναι μόνο η αρχή για μια περιφερειακή κρίση, την οποία επιδεινώνει η πολιτική του Ισραήλ σχετικά με το Ιράν και τις αραβικές χώρες του Κόλπου. Το καθεστώς του Ιράν, με τη στρατηγική του σημασία στο διεθνές εμπόριο και την πολιτική σκηνή, μπορεί να προκαλέσει την εμπλοκή άλλων δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Προβληματισμός εντείνεται με τις ενέργειες του Νετανιάχου, ο οποίος χρησιμοποιεί τους εθνικιστές και ακροδεξιούς συμμάχους του για να διατηρήσει την εξουσία, ελπίζοντας έτσι να υλοποιήσει το παρατσούκλι του “Μεγάλο Ισραήλ”. Η ενίσχυση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει και τις πρόσφατες επιθέσεις ενάντια στην UNIFIL στον Λίβανο και τις λογομαχίες κατά του ΟΗΕ, δίνουν μια τρομακτική διάσταση στην κατάσταση στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr