Η Ανάπτυξη της Αγοράς Χρυσής Λίρας στην Ελλάδα Ανamid Krisis Κόστους Ζωής

Αντιμέτωποι με την κρίση του κόστους ζωής και τα επίμονα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, οι Έλληνες επιστρέφουν σε μία παραδοσιακή επένδυση: τη χρυσή λίρα. Το ράλι στην τιμή του χρυσού τους δικαιώνει. Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια, με την τιμή της ουγγιάς να φτάνει τον Σεπτέμβριο σε νέο ιστορικό ρεκόρ που ξεπέρασε τα 2.700 δολάρια. Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στην κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Από την αρχή του έτους έως τον Σεπτέμβριο, 35.972 χρυσές λίρες είχαν ρευστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ είχαν αγοραστεί 4.662.

Η απόδοση της χρυσής λίρας είναι εντυπωσιακή, καθώς η τιμή της έχει αυξηθεί κατά περίπου 34% από την αρχή του έτους. Συγκεκριμένα, η τιμή αγοράς για τη χρυσή λίρα το 2023 ήταν 425,10 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης ήταν 512,25 ευρώ. Αυτή η απόδοση σημαίνει ότι κάποιος που είχε αγοράσει χρυσές λίρες τότε μπορεί σήμερα να τις πουλήσει με κέρδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιδιώκει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση και θα δέχεται άμεσες μεταφορές πίστωσης για την πώληση χρυσών λιρών από λογαριασμούς εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) για ποσά έως 100.000 ευρώ. Για συναλλαγές με μετρητά, ισχύει όριο 500 ευρώ, και η διαδικασία ταυτοποίησης των πελατών θα τηρεί τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο.

Αναφορικά με την τιμή της χρυσής λίρας, το ράλι του χρυσού έχει συμπαρασύρει την τιμή της. Την Παρασκευή, η επίσημη τιμή από την Τράπεζα της Ελλάδος φθάσει τα 567,98 ευρώ για αγορά και 678,02 ευρώ για πώληση. Ανάμεσα στις διαδικασίες αγοράς και πώλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τους IBANs και τους κωδικούς QR, διαθέσιμους στα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα ξεπεράσει τα 2.900 δολάρια στην ουγγιά στους επόμενους 12 μήνες, κατατάσσοντας την επένδυση σε χρυσές λίρες μεταξύ των πιο αποδοτικών.

Πηγή: naftemporiki.gr