Η Χεζμπολάχ και ο ρόλος της Al-Qard Al-Hassan στην παρακμιακή οικονομία του Λιβάνου

Το Ισραήλ έχει στρέψει την προσοχή του στα γραφεία της τράπεζας Al-Qard Al-Hassan (AQAH) με σκοπό να περιορίσει τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, το σύστημα χρηματοδότησης της οργάνωσης είναι πολύ πιο εκτενές. Εν μέσω της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής που πλήττει τον Λίβανο τα τελευταία χρόνια, η AQAH έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο ισχυρές οικονομικές οντότητες της χώρας.

Η AQAH ιδρύθηκε το 1983 και αυτοαποκαλείται «φιλανθρωπικός οργανισμός», παρέχοντας δάνεια σύμφωνα με ισλαμικές αρχές που απαγορεύουν τους τόκους. Διαθέτει πάνω από 30 υποκαταστήματα, κυρίως σε σιιτικές περιοχές. Λειτουργεί με άδεια φιλανθρωπίας από την κυβέρνηση του Λιβάνου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υφίσταται καμία χρηματοπιστωτική εποπτεία ή υποχρέωση πληρωμής φόρων. Πολλοί δανειολήπτες από τις σιιτικές περιοχές της Χεζμπολάχ χρηματοδοτούνται από την AQAH υπό ευνοϊκούς όρους, καταθέτοντας χρυσό ως εγγύηση.

Αξιοσημείωτο είναι πως το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει κατατάξει την AQAH σε μαύρη λίστα από το 2007, επισημαίνοντας ότι λειτουργεί ως «όχημα» της Χεζμπολάχ για πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αναφορές τονίζουν ότι η οργάνωση στέλνει παράνομα κεφάλαια μέσω κρυφών λογαριασμών και μεσολαβητών, θέτοντας σε κίνδυνο τα λιβανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, συχνά αναφερόταν στη AQAH, ενώ μετά από κυβερνοεπίθεση το 2020, κάλεσε τους υποστηρικτές να αυξήσουν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα. Το 2021, αρκετά υποκαταστήματα άρχισαν να εγκαθιστούν ΑΤΜ για την εκταμίευση πολλών μετρητών σε λιβανέζικες λίρες και δολάρια, παρέχοντας τη δυνατότητα αναλήψεων χωρίς περιορισμούς.

Η Χεζμπολάχ είναι επίσης εμπλεκόμενη και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρημάτων. Μέσω υπεράκτιων δικτύων, έχει αποκτήσει σημαντικά έσοδα, υπολογιζόμενα γύρω στα 400 εκατ. δολάρια ετησίως από ναρκωτικά. Η οργάνωση έχει δυναμική παρουσία στη Tri-Border περιοχή της Λατινικής Αμερικής και συνεργάζεται με τη Βενεζουέλα για τις δραστηριότητές της.

Η Χεζμπολάχ φέρεται να έχει επενδύσει και σε διεθνές λαθρεμπόριο χρυσού με την υποστήριξη της ιρανικής κυβέρνησης. Πληροφορίες δείχνουν ότι η οργάνωση ελέγχει αρκετά ορυχεία χρυσού στη Βενεζουέλα, και οι συναλλαγές περιλαμβάνουν ανταλλαγές χρυσού για πετρέλαιο με την Τεχεράνη.

Τέλος, η συνέχιση της δραστηριότητας της AQAH και η περιπλοκότητα των οικονομικών της σχέσεων δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ έχει κατορθώσει να εδραιώσει τη θέση της ακόμα και στη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Λιβάνου.

Πηγή: naftemporiki.gr