Η Ελλάδα ως παράδεισος για συνταξιούχους και αγοραστές ακινήτων

Η Ελλάδα προσφέρει 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, γραφικές παραλίες και αρχαιολογικές ανακαλύψεις, παράλληλα με ήπιους χειμώνες και εξαιρετική ελληνική φιλοξενία. Αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν έναν δημοφιλή προορισμό, όχι μόνο για τουρίστες αλλά και για αγοραστές ακινήτων, και έχει γίνει εντός της τελευταίας δεκαετίας “καταφύγιο” για πολλούς συνταξιούχους.

Η Ανγκέλικα Κέρσερ και ο Μίχαελ Πλέβκα, ένα ζευγάρι Γερμανών συνταξιούχων που ζει μόνιμα στην Αίγινα, μοιράζονται την εμπειρία τους. Ο 73χρονος Μίχαελ δηλώνει: «Δεν το μετανιώσαμε, ούτε για ένα δευτερόλεπτο». Από την ταράτσα του μικρού τους σπιτιού, η θέα εκτείνεται μέχρι τα βουνά της αρχαίας Επιδαύρου. Οι Κέρσερ και Πλέβκα ανακάλυψαν νωρίς την αγάπη τους για την Ελλάδα, κάτι που επαλήθευσαν όταν γνωρίστηκαν πριν από 40 χρόνια. Το 2012, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αγόρασαν το σπίτι τους και το ανακαίνισαν εκ θεμελίων, ξεκινώντας με την ιδέα να είναι εξοχικό, αλλά πλέον μένουν μόνιμα εκεί.

Η ανταπόκριση περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα στους ξένους συνταξιούχους, ενώ εστιάζει και στη σύγκριση κόστους ζωής μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με τη Γερμανία. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές ανισότητες στο κόστος ζωής. Σε μεγάλες πόλεις και τουριστικά κέντρα όπως η Αθήνα, τα ενοίκια είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Γερμανίας ή της Αυστρίας. Επιπλέον, οι τιμές στα καύσιμα και στο mobile internet είναι υψηλότερες στην Ελλάδα, ενώ και τα δημοτικά τέλη περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ωστόσο, το κόστος στα ταξί και στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι σαφώς πιο οικονομικό, και ορισμένα είδη τροφίμων, όπως το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι φθηνότερα. Η έξοδος για φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες μπορεί να είναι πιο προσιτή, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε μακριά από τουριστικά κέντρα.

Πηγή: naftemporiki.gr