Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει τις πολιτικές συγχωνεύσεων για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της

Οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού από μεγάλες, επιδοτούμενες εταιρείες από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, ζητούν πολιτικές στήριξης για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν. Οι Βρυξέλλες προτείνουν διασυνοριακές συγχωνεύσεις για να δημιουργηθούν Ευρωπαίοι πρωταθλητές, αλλά η υλοποίηση αυτού του σχεδίου δεν είναι εύκολη.

Εντούτοις, αντίθετα από το παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την έλλειψη ισχυρών εταιρειών που να μπορούν να ανταγωνίζονται τους κολοσσούς της Αμερικής και της Κίνας. Είναι μάλιστα αυξανόμενη η τάση επιχειρήσεων να μεταναστεύουν στη νομοθεσία των ΗΠΑ για να εκμεταλλευτούν τα λεγόμενα «πακέτα Μπάιντεν», γεγονός που οδηγεί την Ε.Ε. σε αναθεώρηση της πολιτικής της.

Σε επιστολή της προς τη νέα Επίτροπο Ανταγωνισμού, Τερέσα Ριβέρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών που διέπουν τις συγχωνεύσεις στην Ε.Ε. Η επικέντρωση στο θέμα της ανθεκτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της καινοτομίας είναι κρίσιμη σε αυτή τη νέα προσέγγιση.

Όμως, οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν πανάκεια, καθώς πολλοί συνδυασμοί δεν έχουν επιχειρηματική λογική. Στο πλαίσιο ενός κατακερματισμένου τομέα, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η συνεργασία μεταξύ μεγάλων εταιρειών, όπως η Deutsche Telekom και η Orange, μπορεί να διασφαλίσει έναν κολοσσό, αλλά χωρίς επιχειρηματική πρακτική, δύσκολα θα αποδώσει καρπούς. Το πρόβλημα εντείνεται και στους τομείς των ημιαγωγών και της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει μιλήσει για την ανάγκη συγκέντρωσης σε τρεις στρατηγικούς τομείς: τις τηλεπικοινωνίες, τους ημιαγωγούς και την αμυντική βιομηχανία, τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ και Κίνα έχουν σημαντική υπεροχή. Οι κυβερνήσεις λοιπόν θα πρέπει να συναινέσουν σε οποιαδήποτε μεγάλη συγχώνευση για να είναι επιτυχής.

Οι εποχές έχουν αλλάξει, και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πολιτικές που επιτρέπουν τις συγχωνεύσεις και την ανάπτυξή τους.

Πηγή: naftemporiki.gr