Η Γερμανία Αντιμέτωπη με Οικονομική Κρίση Στη Σκιά Δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς η χώρα φαίνεται να είναι σε πτωτική πορεία. Τα γερμανικά εξαγωγικά προϊόντα σημείωσαν πτώση 0,3% το 2023, κάτι που αποδίδεται στη μειωμένη παγκόσμια ζήτηση και στις γεωπολιτικές εντάσεις. Η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση 0,1% για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Hans Boeckler, η επιβολή δασμών κατά 20% ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής στη Γερμανία κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατά την πρώτη διετία εφαρμογής τους.

Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα αναμένονται να συρρικνωθούν κατά σχεδόν 9,6% συνολικά σε περίπτωση εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo. Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μπορεί να μειωθούν κατά 14,9% εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 60% στα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα και 20% σε αγαθά από άλλες χώρες. Ειδικότερα, οι εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων θα κινδύνευαν με μείωση 32%, ενώ οι φαρμακευτικές εξαγωγές θα ήταν πιθανό να μειωθούν κατά 35%.

Η εκτίμηση ότι η Γερμανία θα είναι ο μεγάλος ηττημένος μίας πιθανής δεύτερης προεδρίας Τραμπ, καθίσταται ολοένα και πιο συγκεκριμένη. Ο πρώην πρόεδρος σχεδιάζει την επιβολή ενιαίων δασμών 10% και 20% στις περισσότερες εισαγωγές και δασμούς 60% και άνω για προϊόντα που έρχονται από την Κίνα. Αυτά τα μέτρα, κατά τον Τραμπ, θα ενίσχυαν την αμερικανική παραγωγή, ωστόσο οι συνέπειές τους θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τη γερμανική οικονομία.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος προσδιορίζει τον προστατευτισμό ως στρατηγική που θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή της Γερμανίας. «Αν αυξηθεί ο προστατευτισμός των ΗΠΑ, τότε θα μειωθούν οι μεσοπρόθεσμες πηγές ανάπτυξης για τη Γερμανία», δήλωσε ο Γιάκομπ Φουνκ Κίρκεγκορ από το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας Peterson. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Γερμανία κινδυνεύει να μην καταγράψει ανάπτυξη για δύο συναπτά έτη, γεγονός που την καθιστά τη μοναδική χώρα της G7 με αυτήν την προοπτική, όπως δείχνει η τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι στην παραγωγή, που αποτελεί κρίσιμο μέρος του γερμανικού οικονομικού μοντέλου και έχει ήδη αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, επεσήμανε προηγουμένως ότι το ήμισυ της γερμανικής ανάπτυξης προέρχεται από εξαγωγές, και ότι η παρούσα κατάσταση απειλεί σοβαρά αυτόν τον πυλώνα της οικονομίας.

Πηγή: naftemporiki.gr