Η Πολιτική Διαμάχη για την Εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit και οι Ευρωπαϊκές Προεκτάσεις της

Το θέμα της «επιθετικής εξαγοράς» της γερμανικής Commerzbank από την ιταλική UniCredit έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η αντίθεση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς απέναντι σε αυτή τη συμφωνία, σύμφωνα με παρατηρητές, επισημαίνει την αδυναμία προόδου στην ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση, διατηρώντας τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις τραπεζών ως ένα ζητούμενο που παραμένει απραγματοποίητο.

Ο φόβος, ιδιαίτερα στο Βερολίνο, επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο οι Ιταλοί να μειώσουν τη χρηματοδότηση στη γερμανική Mittelstand, τους μικρομεσαίους κατασκευαστές που θεωρούνται κρίσιμοι για την οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας. Η στάση του Σολτς ενοχλεί πολιτικούς και οικονομολόγους από άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίοι κατηγορούν τη Γερμανία για τις προτεραιότητες που δίνει στα δικά της συμφέροντα εις βάρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Η UniCredit έχει ήδη αυξήσει τη συμμετοχή της στη Commerzbank σε 21% και επιδιώκει να φτάσει το 29,9%. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, τόνισε ότι η UniCredit πρέπει να έχει την ευκαιρία να αποκτήσει την Commerzbank, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να εντάσσεται σε ένα ελεύθερο ανταγωνιστικό πλαίσιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και μια δεκαετία επιδιώκει τη διασύνδεση των χρηματοπιστωτικών τομέων των κρατών μελών, μέσω της Τραπεζικής Ένωσης, η οποία θα επιτρέπει τη δημιουργία ισχυρών τραπεζών πέρα από τα εθνικά σύνορα. Η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη, όπως επισημάνθηκε από τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να μη παραμείνει κατακερματισμένη, γεγονός που περιορίζει την ανάπτυξη.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν τη διασύνδεση του τραπεζικού τομέα. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, φάνηκε να απομακρύνεται από την αυστηρή θέση του Σολτς και δήλωσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στη διοίκηση της Commerzbank.

Καθώς ο Σολτς προσπαθεί να διατηρήσει την πολιτική του ισορροπία μέσα στην κυβέρνηση, οι προκλήσεις συνεχίζουν να έρχονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της UniCredit, Αντρέα Ορτσέλ, ο οποίος έχει δείξει αποφασιστικότητα και στο παρελθόν είχε στραφεί νομικά απέναντι σε άλλες τράπεζες για διαμάχες σχετικά με τη σταδιοδρομία του.

Πηγή: naftemporiki.gr