Η σταθερή οικονομική κατάσταση των εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι επιδόσεις τους στο ταμείο

Τα ταμειακά διαθέσιμα των μεγάλων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τη βελτιούμενη κερδοφορία να συμβάλλει στη διατήρηση τους, παρά τις υψηλές μερισματικές διανομές που εκτιμώνται σε 4 δισ. ευρώ για το 2024, ρεκόρ πολλών ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι το συνολικό ταμείο των 21 μη τραπεζικών blue chips ανέρχεται σε 12,3 δισ. ευρώ, αν και παρουσιάζει μια πτώση 6% σε σύγκριση με τα τέλη του 2023.

Αναφορικά με τις επιμέρους επιχειρήσεις, η ΔΕΗ κατέχει την πρωτοκαθεδρία με ρευστότητα 2,1 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας φέτος στις μερισματικές διανομές, παρά τον υψηλό δανεισμό της. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ακολουθεί με τα ταμειακά της διαθέσιμα να φτάνουν το 1,4 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας τη διαχείριση του χρέους της. Σημαντικά ποσά κρατούν και οι Motor Oil και Coca-Cola, που τηρούν ρευστότητα άνω του 1 δισ. ευρώ, παρά την καταβολή σημαντικών μερισμάτων.

Όσον αφορά την Helleniq Energy, η ρευστότητα της υπολογίζεται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Στην περίπτωση της Metlen, τα διαθέσιμα ανέρχονται σε 747,6 εκατ. ευρώ, με τις μειώσεις να αποδίδονται σε μερίσματα και επενδύσεις. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται και για άλλες εταιρείες όπως οι ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Lamda Development και Aegean, οι οποίες διατηρούν επίσης υψηλά επίπεδα ρευστότητας.

Συγκρίνοντας τα επίπεδα της ρευστότητας με αυτά του Δεκεμβρίου, 12 εισηγμένες εταιρείες παρουσίασαν μείωση, ενώ 9 αύξηση. Ειδικότερα, η Sarantis παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση, κυρίως λόγω της εξαγοράς της Stella Pack, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στον ΟΤΕ, ο οποίος αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα του κατά 47%. Σημαντικά δεδομένα προκύπτουν και για τις μεταβολές στα διαθέσιμα των μη τραπεζικών blue chips από το α’ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2023.

Πηγή: naftemporiki.gr