Η Σύνοδος Κορυφής BRICS και η Ιδέα για ένα Νέο Παγκόσμιο Σύστημα Πληρωμών

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένει να συγκεντρωθούν αύριο, 22 Οκτωβρίου, οι ηγέτες 24 χωρών στην Καζάν, μεταξύ αυτών οι Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι, για μια οικογενειακή φωτογραφία στον Βόλγα. Η Σύνοδος των BRICS φέτος διεξάγεται στη Ρωσία, καθώς ο Πούτιν επιθυμεί να αποφύγει πιθανές συνέπειες από διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Παρά τις ανησυχίες αυτές, η προσοχή του Ρώσου προεδρ>>) ο επικεντρώνεται στην επέκταση των BRICS και την δημιουργία ενός εναλλακτικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η υπάρχουσα δομή των BRICS, που αρχικά περιλάμβανε τις χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, έχει επεκταθεί το τελευταίο διάστημα σε 10 μέλη. Ο Πούτιν επιδιώκει όμως τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης και ισχυρότερης ομάδας που να μπορεί να αμφισβητήσει την κυρίαρχη θέση της Δύσης και του δολαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι οι χώρες συνειδητοποιούν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε στιγμή από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες δυτικές χώρες.

Το σχέδιο του Πούτιν περιλαμβάνει τη σύσταση ενός νέου συστήματος πληρωμών BRICS, που θα επιτρέπει τις οικονομικές συναλλαγές χωρίς εξάρτηση από το δολάριο και το ευρώ. Το προτεινόμενο σύστημα, γνωστό ως «Γέφυρα BRICS», αναμένεται να μπορεί να λειτουργήσει εντός ενός έτους και θα επιτρέπει τις διασυνοριακές συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών, επιβλέποντας τις κεντρικές τράπεζες των συμμετεχόντων χωρών. Στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας, αυτές οι προτάσεις αναμένονται με αυξανόμενο ενδιαφέρον από χώρες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές λύσεις στην εκμετάλλευση του δολαρίου.

Στις συνόδους που έχουν προηγηθεί, οι αξιωματούχοι των BRICS συζήτησαν τη δημιουργία οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και την ανάγκη για νέες ασφάλειες που θα παρακάμπτουν τους περιορισμούς των δυτικών εταιρειών. Κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας και η ανάπτυξη ενός κοινού νομίσματος για την τιμολόγηση του εμπορίου, αν και οι προτάσεις αυτές έχουν συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένα κράτη, όπως η Ινδία.

Η αμερικανική κυριαρχία στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπήρξε κρίσιμη για τη μεταπολεμική τάξη και διασφαλίζει την επιρροή των ΗΠΑ στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Το δολάριο χρησιμοποιείται στη μεγάλη πλειονότητα των διεθνών συναλλαγών, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να ελέγχουν τις ροές χρηματοδότησης, ενώ έχουν αυξήσει την πίεση προς οι ξένες τράπεζες να τηρούν τις κυρώσεις.

Η Ρωσία ελπίζει ότι η διάθεση άλλων χωρών να ελαττώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο μπορεί να επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδίου BRICS, ενώ οι προγραμματισμένες συνομιλίες αναμένεται να ρίξουν φως στο μέλλον του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Πηγή: naftemporiki.gr