Κακή ημέρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με πτώση και αβεβαιότητα στην αγορά

Σε κακή κατάσταση βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα (7/10), με τους πωλητές να έχουν τον έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρά τις προσπάθειες των αγοραστών. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε ήπια πτώση 0,57%, κλείνοντας στις 1.429,73 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον οκτώ μονάδες σε σχέση με την Παρασκευή και παραμένοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.450 μονάδων.

Αυτό το αρνητικό κλίμα αντικατοπτρίζεται και στις ελκυστικές αποτιμήσεις των περισσότερων εισηγμένων, οι οποίες δεν αντανακλούν την πραγματική τους αξία. Η ελληνική αγορά, παρότι έδειξε βελτίωση στην κερδοφορία των εταιρειών για το πρώτο εξάμηνο του έτους, με συνολική κερδοφορία 5,8 δισ. ευρώ, διατηρεί χαμηλές αποτιμήσεις. Οι αναλυτές καταδεικνύουν ότι οι εισηγμένες εμφανίζουν discount 20% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο και 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές μετοχές.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει επηρεάσει αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία, προσδιορίζοντας τις κινήσεις των traders, οι οποίοι δείχνουν απροθυμία να αναλάβουν επιπλέον ρίσκα. Αυτή η κατάσταση συμβάλλει στην αδυναμία προσανατολισμού της αγοράς προς τα υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τις ενδείξεις από διεθνείς αγορές που καταγράφουν ρεκόρ.

Στο εξωτερικό, η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή εξισορροπεί την ευφορία από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να σημειώνει ελαφρά άνοδο και τους δείκτες από τη Wall Street να υποχωρούν, η εικόνα παραμένει ασταθής. Η παρατηρούμενη στασιμότητα στην Ευρώπη προσθέτει περαιτέρω προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική αγορά έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει αυτή τη μεταβλητότητα αν καταφέρει να ανακτήσει το προηγούμενο υψηλό των 1.502 μονάδων και να επανέλθει στα υψηλότερα σημεία των τελευταίων 13 ετών. Οι αγορές του εξωτερικού σημειώνουν θετικά αποτελέσματα, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιτίθεται σε αυτήν την τάση.

Πηγή: naftemporiki.gr