Καταστροφικές συνέπειες της βιομηχανικής πολιτικής Τραμπ και οι προοπτικές των εκλογών στις ΗΠΑ

Η Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε τη βιομηχανική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ ως «τη μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών». Ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες. Η Χάρις δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο Τραμπ δεν είναι σοβαρός όταν μιλά για την επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές.

Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ συνεχίζει να διακηρύσσει ότι, εάν επανεκλεγεί, θα προχωρήσει σε μια επιθετική βιομηχανική πολιτική, προωθώντας τη μεταφορά θέσεων εργασίας πίσω στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στη Σαβάνα της Τζόρτζια, δήλωσε ότι θέλει οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να γίνουν αμερικανικές και ότι θα προσφέρει κίνητρα όπως χαμηλότερους φόρους και ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η κούρσα για την προεδρία είναι αβέβαιη και τίποτα δεν φαίνεται σίγουρο 40 ημέρες πριν από τις εκλογές. Υπάρχουν δύο κύριες γραμμές στην εμπορική πολιτική που θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα. Η μία είναι το «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ και η άλλη η παγκόσμια προσέγγιση που προτείνει η Χάρις.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τα αποτελέσματα σχεδόν ίσα, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο υποψηφίων, ενώ η νίκη εκτιμάται ότι θα κριθεί στις αλλαγές που θα υπάρξουν στις λεγόμενες “swing states”. Δεδομένου του εκλογικού συστήματος, η σημασία των τοπικών αποτελεσμάτων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, προοπτικά θα έχουμε μια «διχασμένη διακυβέρνηση». Αν ο Τραμπ κερδίσει, οι αγορές αναμένουν να υπάρξει στήριξη σε απορρύθμιση, κάτι που συνήθως τις ευνοεί. Αντίθετα, η Χάρις θα ενισχύσει τη ρύθμιση, αν οι Δημοκρατικοί ελέγξουν το Κογκρέσο.

Οι προθέσεις του Τραμπ περιλαμβάνουν νέα μέτρα για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, με πιθανή αύξηση έως και 60%. Αντίθετα, η Χάρις υπονόησε ότι θα επιμείνει σε επιλεκτικούς δασμούς στον τομέα της τεχνολογίας.

Συνολικά, αν και η εκλογή Τραμπ μπορεί να ωφελήσει τα χρηματιστήρια, η Χάρις φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στα ομόλογα και σε μέτρα που πιθανώς θα λειτουργήσουν περιοριστικά για τις αγορές. Πηγή: naftemporiki.gr