Καθολική Πτώση Στο Χρηματιστήριο Αθηνών Υπό Την Επιρροή Γεωπολιτικών Κρίσεων

Η εικόνα αδυναμίας που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει και σήμερα (8/10), με τους πωλητές να κυριαρχούν και τους αγοραστές να παραμένουν σε ρόλο κομπάρσου. Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή έχει σημαντική επίδραση στην ελληνική αγορά, η οποία από τις 27 Σεπτεμβρίου έχει καταγράψει σωρευτικές απώλειες περίπου 3%.

Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μικρή κάμψη 0,46%, φτάνωντας τις 1.423,13 μονάδες, σημειώνοντας μια απώλεια τουλάχιστον 6,5 μονάδων σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Οι διαθέσιμες ρευστότητες απορροφώνται, όπως δείχνει το placement στην Εθνική Τράπεζα και η σε εξέλιξη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy. Ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε στα 32 εκατ. ευρώ, με 2,9 εκατ. ευρώ να αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν σημαντική πτώση, με τον τραπεζικό δείκτη να μειώνεται κατά 0,95% και να φτάνει τις 1.213 μονάδες, υποδεικνύοντας μια απόσταση 10% από τα φετινά υψηλά. Στο ταμπλό, η μετοχή της Εθνικής μειώθηκε κατά 1,48%, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφονται για τις Πειραιώς και Eurobank, που εγγράφουν πτώση κοντά στο 1%.

Η κατηγορία υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολουθεί παρόμοια πορεία, με την Cenergy να υποχωρεί κατά 1,3%, και τις μετοχές της Coca Cola και του Titan να χάνουν τουλάχιστον 2% και 1% αντίστοιχα. Σημαντική αναφορά αξίζει να γίνει στην Attica Bank, που συνεχίζει να βρίσκεται σε πτώση, πλησιάζοντας ένα ακόμη limit down.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου, σε επτά συνεδριάσεις, μόνο μία αποδείχθηκε θετική. Η έλλειψη ψυχολογίας μεταξύ των επενδυτών καθιστά το περιβάλλον εντελώς ασταθές, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κάτω από τις 1.450 μονάδες και να διαφαίνεται η στήριξη κοντά στις 1.400 μονάδες.

Οι διεθνείς αγορές εμφανίζουν επίσης πτωτικές τάσεις, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 0,56%. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν προκλήσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική και την πιθανή διάψευση προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων, προσθέτοντας πίεση στη συνολική αγορά.

Πηγή: naftemporiki.gr