Κρίσιμες Εξελίξεις στις Αγορές και τη Γεωπολιτική κατά το Ερχόμενο Διήμερα

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες του έτους, με σημαντικές πολιτικές εξελίξεις να αναμένονται σε τρεις μεγάλες οικονομίες. Ξεχωρίζουν οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι γενικές εκλογές στην Ιαπωνία, η παρουσίαση προϋπολογισμού στη Βρετανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, είναι η ημερομηνία των ιαπωνικών εκλογών, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το τέλος της κυριαρχίας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Στη συνέχεια, εννέα μέρες αργότερα, οι ΗΠΑ θα επιλέξουν νέο πρόεδρο, επηρεάζοντας την παγκόσμια γεωπολιτική και το εμπόριο. Οι ψηφοφόροι της Ιαπωνίας καλούνται να αποφασίσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο αναταραχή, με τον πληθωρισμό να πλήττει τα νοικοκυριά και τις σχέσεις με την Κίνα να είναι τεταμένες.

Αναφορικά με τις ΗΠΑ, η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις αναμένεται να έχει καθοριστική σημασία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι επενδυτές προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις αγορές και τις στρατηγικές των κυβερνήσεων.

Στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις είναι επίσης κρίσιμες. Τα πρόσφατα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν ήταν «συγκρατημένα», με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφεύγει επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους. Παρά τη γεωπολιτική ένταση, η αγορά πετρελαίου δεν φαίνεται να επηρεάζεται άμεσα, καθώς οι τιμές παραμένουν γύρω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι πρόσφατες τάσεις στις αγορές δείχνουν ότι οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο. Το δολάριο και ο χρυσός κερδίζουν έδαφος, με το δολάριο να φτάνει υψηλά τριών μηνών, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και την προοπτική νίκης του Τραμπ. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αξία του χρυσού θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ το ευρώ χάνει έδαφος λόγω της ασθενούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Η γεωπολιτική κατάσταση και οι οικονομικές προκλήσεις αναμένεται να προκαλέσουν αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, όπως αποδεικνύει η αναμενόμενη αύξηση του δείκτη VIX. Η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών θα κρατήσουν τις αγορές σε εγρήγορση.

Μια ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η παρουσίαση του βρετανικού προϋπολογισμού στις 7 Νοεμβρίου, καθώς οι αναταράξεις που προκάλεσε η κυβέρνηση της Λιζ Τρας το 2022 είναι ακόμα ζωντανές στη μνήμη των επενδυτών. Οι προσδοκίες είναι ότι ο Κιρ Στάρμερ του Εργατικού Κόμματος θα έχει κατανοήσει τα διδάγματα από το παρελθόν και δε θα επαναλάβει τα λάθη που σχετίζονται με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πηγή: naftemporiki.gr