Μείωση ενεργειακού κόστους στην αρχή του χειμώνα και προβληματισμοί για το μέλλον

Σε σχέση με πέρυσι, το ενεργειακό κόστος στην αρχή της χειμερινής περιόδου βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής κιλοβατόρας είναι ελαφρώς υψηλότερη. Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τις διεθνείς τιμές των ενεργειακών προϊόντων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς πετρελαιοειδών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται περίπου στα 1,11 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με 1,3-1,35 ευρώ πέρυσι τον Οκτώβριο. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή εκκίνησης να εξαρτάται από την πορεία της διεθνούς αγοράς έως τότε. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε αρκετές περιοχές της χώρας ενδέχεται να ωθήσουν κάποιους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο νωρίς, προκειμένου να αποφύγουν πιθανές ανατιμήσεις.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, περίπου 6-7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (συμπεριλαμβανομένων φόρων και ρυθμιζόμενων χρεώσεων), ενώ πέρυσι ήταν 7-8 λεπτά. Από την άλλη, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο ήταν 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με 101,95 ευρώ πέρυσι. Η λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κοντά στα 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο πέρυσι και φέτος φθάνει περίπου τα 26 λεπτά.

Η σύγκριση δείχνει ότι το φυσικό αέριο παραμένει η πιο οικονομική πηγή θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, πολλές κεντρικές θέρμανσεις έχουν περιοριστεί λόγω της κρίσης, και αρκετά νοικοκυριά μεταβαίνουν στη χρήση ηλεκτρισμού, κυρίως μέσω κλιματιστικών, για τις ανάγκες θέρμανσης.

Πηγή: naftemporiki.gr