Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ λόγω της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Στην ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. στη Λουμπλιάνα. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, με τη συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία στη ζώνη του ευρώ, είναι πιθανό τα επιτόκια να μειωθούν και άλλο στο μέλλον. Ο ενθουσιασμός γύρω από τη συνεδρίαση πηγάζει από την πιθανή περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια υποχώρησης και η οικονομική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη.

Σήμερα, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,10% στα 1,0924 δολάρια, παραμένοντας πάνω από το χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,12 δολάρια. Η διαρκής αποδυνάμωση του νομίσματος μπορεί να έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες Γιόακιμ Νάγκελ και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους για μια νέα μείωση. Ο Νάγκελ εξέφρασε την ετοιμότητά του να εξετάσει περαιτέρω βήματα στη νομισματική πολιτική, ενώ, όπως φαίνεται, δεν αναμένονται μεγάλες αντιπαραθέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, με την εξαίρεση του Αυστριακού Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Η ανησυχία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει ενταθεί, ιδίως με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία υπολογίζει ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μια πιθανή μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την αγορά ακινήτων.

Αν και ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, άλλες όπως η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται σε υποτονική κατάσταση. Αυτές οι ανισορροπίες καθιστούν δύσκολη τη διαχείριση μιας ενιαίας νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Το επίπεδο τιμών διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών, με το Βέλγιο να αυξάνει τις τιμές κατά περισσότερο από 4% και τη Λετονία και τη Λιθουανία να αναφέρουν λιγότερο από 1%. Αυτές οι διαφοροποιήσεις καθιστούν την απόφαση της ΕΚΤ πιο περίπλοκη και δημιουργούν πολιτικές εντάσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr