Μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω εξασθένισης της οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προβεί σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 3,25%, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου. Αυτή η απόφαση προκύπτει από τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος κατέγραψε ποσοστό 1,8% τον Σεπτέμβριο, καθώς και από την επιβράδυνση της οικονομίας. Έτσι, αυτό θα είναι το τρίτο μειωτικό βήμα φέτος και το δεύτερο συνεχόμενο μετά την προηγούμενη μείωση του Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, επισήμανε ότι αυτές οι πληροφορίες θα ληφθούν υπόψη στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Παρά την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο του έτους, λόγω της σύγκρισης των τιμών των καυσίμων με τα χαμηλά περσυνά επίπεδα, φαίνεται πλέον ότι κινείται προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε στους Financial Times ότι οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί από το α’ τρίμηνο του 2025, νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση των επιτοκίων, τόσο τον Οκτώβριο όσο και στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, προσδιορίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να συνεχιστεί και το 2025 αν οι τιμές αποκλιμακωθούν.

Η αναγκαία προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε η αποδυναμωμένη πορεία της οικονομίας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ευρωζώνη σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%, η οποία στη συνέχεια υπήρξε σημαντική επιβράδυνση στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με έρευνα της S&P Global, η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε ελαφρά τον Σεπτέμβριο, γεγονός που καταδεικνύει προβλήματα στην ανάπτυξη.

Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά από αρχές του έτους, οι τρεις μεγάλες οικονομίες της περιοχής – η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία – βρίσκονται σε κατάσταση συρρίκνωσης της ιδιωτικής οικονομίας. Οι αγορές φαίνεται να θεωρούν βέβαιη τη μείωση των επιτοκίων και στις επόμενες συνεδριάσεις, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, περιμένοντας ότι η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί και το 2025.

Πηγή: naftemporiki.gr