Μείωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο στο 1,7%

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε απότομη πτώση στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι ανέμεναν 1,9% για τον μήνα, που αποτελεί το πρώτο στοιχείο κάτω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας από τον Απρίλιο του 2021. Το ποσοστό του πληθωρισμού στη Βρετανία παρέμεινε κοντά σε αυτά τα επίπεδα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, φθάνοντας το 2,2% τον Αύγουστο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που αποκλείει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε στο 3,2% για τον Σεπτέμβριο, μειωμένος από το 3,6% τον Αύγουστο και κάτω από την πρόβλεψη του 3,4% μιας δημοσκόπησης του Reuters. Παράλληλα, οι αυξήσεις στις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, που είναι το κυρίαρχο τμήμα της βρετανικής οικονομίας, υποχώρησαν σημαντικά στο 4,9% τον περασμένο μήνα από 5,6% τον Αύγουστο, φθάνοντας το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2022.

Ο δομικός πληθωρισμός και οι τιμές των υπηρεσιών αποτελούν σημαντικά σημεία παρακολούθησης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς εξετάζουν τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr