Νέες Πρωτοβουλίες για την Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Ελλάδα

Στο 3ο οικονομικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής, με θέμα «Η παραγωγική Ελλάδα την επόμενη δεκαετία», ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε το νέο παραγωγικό μοντέλο και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή του, εκφράζοντας τη θέληση να μοιραστεί τις σκέψεις του για το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην εθνική ανάγκη για ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, κατηγορώντας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που θα προωθεί την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε τη σημασία να υπάρχει ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χωρίζεται η Ελλάδα σε περιοχές διαφορετικών ταχυτήτων.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις παραμεθόριες περιοχές, όπως η Ήπειρος και η Θράκη, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση και την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα για να επιτευχθεί η αυτάρκεια. «Όχι έρευνα για την έρευνα, αλλά έρευνα για την εφαρμοσμένη οικονομία», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης την κατεύθυνση που θα πάρει η κυβέρνηση, προσδιορίζοντας το στόχο να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καλύψει το επενδυτικό κενό που προέκυψε την επίμαχη δεκαετία της κρίσης. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι επιχορηγήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, στοχεύοντας στη στήριξη των μικρομεσαίων.

Δεσμεύτηκε, παράλληλα, για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, με έμφαση σε αυτές που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα. Για την καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ σε τρία χρόνια και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, ώστε να υπάρξει κίνητρο για την επιστροφή των νέων που έχουν μεταναστεύσει.

«Η οικονομία μας δείχνει αναπτυξιακά σημάδια μετά την κρίση», κατέληξε, τονίζοντας την υποχώρηση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό. Όσον αφορά το μέλλον της βιομηχανίας, σημείωσε ότι οι σχεδιασμοί για χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν την πράσινη μετάβαση και την αναβάθμιση υποδομών βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Πηγή: naftemporiki.gr