Οι στρατηγικές αλλαγές της Σαουδικής Αραβίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία, ως de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, διαμορφώνει τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αναγκάζει χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να παραβλέπουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα, η χώρα υιοθετεί μια νέα στρατηγική για να υπηρετήσει τους δικούς της στόχους, οι οποίοι όμως επιδρούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Economist υποδεικνύουν πως οι υπεύθυνοι της Saudi Aramco έχουν μια από τις πιο «εύκολες» δουλειές στον τομέα της ενέργειας, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός παράγει 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, διευθύνοντας το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Saudi Aramco διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, τα οποία αναμένονται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μισό του αιώνα με τους τρέχοντες ρυθμούς άντλησης. Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής σε σχέση με τους δυτικούς ανταγωνιστές, έχει συμβάλει σε καθαρό κέρδος 282 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια. Αξιολογείται επίσης ως πιο φιλική προς το περιβάλλον από άλλες πετρελαϊκές εταιρείες, καθιστώντας το πετρέλαιο της ελκυστικό σε μια εποχή που η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή εντείνεται.

Αλλά, παρά τις ευκολίες, η δουλειά των στελεχών της Aramco δεν είναι απλή. Αυτή η επιχείρηση είναι θεμελιώδης για το σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας, προετοιμάζοντας τους πολίτες για έναν κόσμο λιγότερο εξαρτημένο από το πετρέλαιο. Η Aramco είναι μέχρι στιγμής η κύρια πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Ο Αχμάντ αλ Κοβάλτερ, επικεφαλής της τεχνολογίας της Aramco, έχει δηλώσει ότι στόχος είναι να καταστεί η πηγή ενέργειας όσο το δυνατόν πιο προσιτή και βιώσιμη.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, η Σαουδική Αραβία στοχεύει βραχυπρόθεσμα να διατηρήσει ή και να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, πηγαίνοντας κόντρα στους προηγούμενους στόχους που είχαν τεθεί για την τιμή του πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Financial Times, το Ριάντ είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο των 100 δολαρίων το βαρέλι, κάτι που προκάλεσε πτώση στις τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού ελαφρού αργού.

Αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα σηματοδοτήσουν μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μέχρι σήμερα προχωρούσε σε περικοπές παραγωγής για τη διατήρηση υψηλών τιμών. Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει πτώση των τιμών του πετρελαίου, παρά την ένταση στη Μέση Ανατολή, και οι αναλυτές κάνουν λόγο για αναγκαστική αναθεώρηση των εκτιμήσεων των διεθνών οίκων.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Σαουδική Αραβία έχει επιφορτιστεί με σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή, διατηρώντας την παραγωγή της αυτή τη στιγμή σε χαμηλά επίπεδα. Η χώρα επιδιώκει να αντισταθμίσει τυχόν πτώσεις στις τιμές με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Η εκτίμηση για τη μέση τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται από 70 έως 75 δολάρια το βαρέλι, με πιθανότητες αύξησης σε περίπτωση δυσμενών γεγονότων στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Πηγή: naftemporiki.gr