Προειδοποίηση Στουρνάρα για τους Κινδύνους των Κόκκινων Δανείων στην Ελλάδα

Παρά την αισθητή πρόοδο που έχει σημειωθεί στην καταπολέμηση των κόκκινων δανείων, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, ανέφερε ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων έχει μειωθεί σε λίγο υψηλότερο από 5%, αλλά οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Ανάμεσα στις ανησυχίες της αγοράς, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων και τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, οι οποίοι ασκούν πιέσεις στους ισολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η πιθανότητα επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ η ανάγκη για σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων είναι επίσης εναλλασσόμενη.

Η αυξανόμενη επιβάρυνση του κόστους δανεισμού τα τελευταία τρίμηνα έχει επιφέρει μια υποχώρηση της δυναμικής της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη, ειδικότερα στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων. Μια ενδεχόμενη μείωση των τιμών των ακινήτων μπορεί να προκαλέσει ζημίες σε ορισμένους κατασκευαστικούς ομίλους, επηρεάζοντας έτσι το πιστωτικό ρίσκο για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία, επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ στη μείωση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή του προγράμματος προσέφερε σαφή οφέλη, καθώς βοήθησε στην ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, οι οποίες πριν από την υλοποίηση αυτού του σχήματος δεν μπορούσαν να βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα των στοιχείων τους. Η μείωση των κόκκινων δανείων γινόταν κυρίως μέσω διαγραφών, γεγονός που αποδυνάμωνε τις οικονομικές δυνατότητες των τραπεζών.

Καταληκτικά, η εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής» αναδείχθηκε ως καθοριστική, ακόμη και για τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα, όπου η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη πιο απαιτητική. Οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντικές ζημίες, όμως αυτές ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με την απευθείας πώληση δανείων, ενώ ταυτόχρονα επωφελήθηκαν από τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων λόγω της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια τους.

Πηγή: naftemporiki.gr