Προκλήσεις και Προοπτικές του Ελληνικού Τουρισμού σύμφωνα με τον Γιάννη Χατζή

Στην εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, ο Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός.

Ειδικότερα, εντόπισε τον έντονο ανταγωνισμό που προέρχεται από χώρες της Μεσογείου, όπως η Τουρκία, η οποία «αποφορολογεί», σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου οι φόροι και τα τέλη καθιστούν τις τιμές λιγότερο ανταγωνιστικές.

Σχετικά με τις υποδομές, ο κύριος Χατζής υπογράμμισε ότι είναι «κομβικής σημασίας» για την ανάπτυξη του τουρισμού. Τόνισε ότι οι υποδομές επιδρούν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων στα νησιά και είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση του τουρισμού χωρίς να επιβαρύνονται οι τοπικές κοινότητες.

Αναφορικά με το μέλλον του τουριστικού τομέα, ο κύριος Χατζής δήλωσε ότι οι ενδείξεις για το 2025 είναι «εξαιρετικές» και ότι φέτος ενδέχεται να είναι καλύτερη από το 2019, την κορυφαία χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για το 2024, παρατηρώντας την «ευρύτερη οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη», γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ευαισθησίας των πελατών ως προς τις τιμές. Ανέφερε ότι οι τρέχουσες τάσεις, όπως η αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η στασιμότητα στη εστίαση, οδηγούν σε μείωση της κατά κεφαλή δαπάνης.

Κλείνοντας, προέβλεψε ότι τα αρνητικά φαινόμενα στον ελληνικό τουρισμό θα γίνονται ολοένα πιο συχνά.

Πηγή: naftemporiki.gr