Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την υπερκάλυψη στην Εθνική Τράπεζα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε σήμερα (30/9) ένα βήμα πίσω, καθώς οι πωλητές «ψαλίδισαν» τα κέρδη του Σεπτεμβρίου και του 9μήνου, επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.450 μονάδων. Σημαντικό γεγονός της ημέρας ήταν η έναρξη του placement στην Εθνική Τράπεζα, όπου η υπερκάλυψη της προσφοράς για το 10% των μετοχών αναμένεται να επηρεάσει τη διαθέσιμη ρευστότητα των επενδυτών.

Αν και η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου δεν ικανοποίησε τους επενδυτές, η συνολική μεταβολή του μήνα είναι ικανοποιητική, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει +1,6%, επιστρέφοντας πάνω από 1.450 μονάδες. Αυτή η αναπάντεχη άνοδος έχει επαναφέρει τη μέση φετινή απόδοση της ελληνικής αγοράς στο +12,5%, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα τέταρτο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος.

Σήμερα ολοκληρώνεται και η διαδικασία δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, με τις περισσότερες εισηγμένες να σημειώνουν μέση αύξηση της κερδοφορίας κατά 15%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για τα οικονομικά μεγέθη της χρονιάς. Οι επιδόσεις των μεγάλων εταιρειών της αγοράς ήταν αισθητά βελτιωμένες, ανοίγοντας το δρόμο για υψηλότερες μερισματικές διανομές.

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στο placement της Εθνικής, με τη προσφορά των μετοχών του ΤΧΣ να έχει σαφείς επιπτώσεις στον Γενικό Δείκτη. Ένα μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας κατευθύνεται στην ΕΤΕ, αναγκάζοντας την αγορά να περιμένει την ολοκλήρωση της συναλλαγής για να επανακαθορίσει την αποτίμησή της. Οι δύο στηρίξεις για την εβδομάδα είναι οι 1.450 και 1.400 μονάδες, ενώ η επόμενη σημαντική αντίσταση αναμένεται να είναι στις 1.480 μονάδες.

Στο διεθνές μέτωπο, οι επενδυτές από την Ευρώπη καταγράφουν μικρή πτώση μετά τα πρόσφατα ρεκόρ, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στο -0,89%. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει κλειδί στις εξελίξεις, καθώς οι γεωπολιτικές αναταραχές επηρεάζουν τις αγορές. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι Dow Jones και S&P 500 διορθώνουν από τα πρόσφατα υψηλά τους.

Πηγή: naftemporiki.gr