Στήριξη της Κίνας για την οικονομία με μείωση επιτοκίων και αποθεματικών

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών κατά 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Ο διοικητής της τράπεζας, Pan Gongsheng, τόνισε ότι η μείωση αυτή θα προσφέρει περίπου 1 τρισεκατομμύριο γιούαν (128 δισεκατομμύρια ευρώ) σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα.

Αυτές οι ανακοινώσεις προήλθαν σε μια συγκυρία όπου η Κίνα πλήττεται από οικονομική επιβράδυνση, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για στήριξη της οικονομίας. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα προγραμματίζει και τη μείωση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, στηρίζοντας έτσι τις εμπορικές τράπεζες να προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Η αντίκτυπος αυτών των μέτρων έγινε άμεσα ορατός, καθώς τα κινεζικά ομόλογα σημείωσαν ράλι με τις αποδόσεις να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 2,041%, σημειώνοντας μείωση κατά 3,2 μονάδες βάσης, ενώ και οι 30ετείς ομολογίες σημείωσαν επίσης πτώση στις αποδόσεις τους.

Η ανακοίνωση της Κίνας ακολούθησε τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Κίνα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στη χώρα. Η αγορά αντέδρασε θετικά, με τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια να καταγράφουν εντυπωσιακές ανοδικές κινήσεις.

Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες αντέστρεψαν ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο 0,8%. Παρά τις προειδοποιήσεις σχετικά με κάποιες οικονομικές επιδόσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, οι μετοχές έκλεισαν με κέρδη, ενώ η UniCredit ανακοίνωσε την αύξηση της συμμετοχής της στη γερμανική Commerzbank, δείχνοντας ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση του ποσοστού της.

Πηγή: naftemporiki.gr