Συγκρατημένη Ανάβαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών Εν μέσω Επιλεκτικών Τοποθετήσεων

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση να συσσωρεύει δυνάμεις, με τους επενδυτές να πραγματοποιούν επιλεκτικές τοποθετήσεις εντός των περιορισμένων ορίων των 1.400 – 1.470 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μικρή αύξηση 0,32%, κλείνοντας στις 1.434,68 μονάδες, έχοντας κερδίσει 4,5 μονάδες σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Οι ημερήσιες διακυμάνσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 1.428,08 και 1.435,82 μονάδων, με τον τζίρο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει, ωστόσο, η αίσθηση ότι η ελληνική αγορά δεν διαθέτει τη δυναμική για να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Η έλλειψη νέων κεφαλαίων περιορίζει τη δυνατότητα να πλησιάσει τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων, που δεν έχουν καταγραφεί από τον Μάιο. Οι αναλυτές παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Φρανκφούρτη, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προγραμματίζει την τρίτη μείωση επιτοκίων.

Η τρέχουσα κατάσταση περιλαμβάνει μικρές αυξήσεις στο τραπεζικό ταμπλό, με την Eurobank να καταγράφει κέρδη +1,04% και την Εθνική +0,98%. Επίσης, η ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1,3%, ενώ η μετοχή της Cenergy συνεχίζει την πτωτική πορεία της, πέφτοντας κάτω των 9 ευρώ.

Η επενδυτική ψυχολογία επηρεάζεται από την πρόσφατη αντλία κεφαλαίων, η οποία έχει δημιουργήσει τεράστια προσφορά μετοχών. Οι ξένοι επενδυτές είναι σταθερά πωλητές και ενδέχεται να απαιτείται ένας νέος καταλύτης για να προσελκύσουν ξανά τα κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά. Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου θα μπορούσαν να προσφέρουν μία τέτοια ευκαιρία, εφόσον οι επιδόσεις είναι καλύτερες από τις προσδοκίες.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της νομισματικής χαλάρωσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει νέες μειώσεις επιτοκίων και να στηρίξει την οικονομία, η οποία κινείται σε συνθήκες στασιμότητας. Η επικείμενη ανακοίνωση μείωσης επιτοκίων αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές.

Πηγή: naftemporiki.gr