Συνεχιζόμενο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αναμονή αξιολόγησης από τον Standard & Poor’s

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την ανοδική πορεία του, καταγράφοντας την 4η διαδοχική συνεδρίαση με θετικά αποτελέσματα. Αν και η αύξηση είναι μέτρια, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.443,57 μονάδες και κέρδη 0,34%, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά προσπαθεί να βρει το κατάλληλο ερέθισμα για να ξεπεράσει το στενό εύρος διακύμανσης των 1.400 – 1.470 μονάδων και να προσεγγίσει τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων.

Σήμερα, η προσοχή επικεντρώνεται στον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος αναμένεται να δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την οικονομία της χώρας το βράδυ. Υπάρχουν προσδοκίες για μια πιθανή αναβάθμιση στο «ΒΒΒ», αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι η επιβεβαίωση της τρέχουσας αξιολόγησης στο «BBB-» με θετικό outlook.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει σωρευτικά κέρδη 1,9% για την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ η αγορά ξεκινά την περίοδο δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, με τις Metlen και Sarantis να είναι οι πρώτες που θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, η ελληνική αγορά έχει υποστεί την έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι συνεχείς προσφορές μετοχών από τις εισηγμένες εταιρείες έχουν περιορίσει τα διαθέσιμα κεφάλαια. Αυτή η κατάσταση καθιστά επιτακτική την ανάγκη για έναν ισχυρό καταλύτη που θα προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια.

Στο εξωτερικό, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει σταθερός στις 523 μονάδες, επεξεργαζόμενος την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων, η οποία είχε θετική επίδραση στη χθεσινή συνεδρίαση. Στην αγορά των ΗΠΑ, οι δείκτες εμφανίζουν μικτά πρόσημα, με τον Dow Jones να μειώνεται κατά 0,3% και τον Nasdaq να σημειώνει κέρδη 0,6%.

Πηγή: naftemporiki.gr