Θετικές προοπτικές και προκλήσεις για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα το 2024

Οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα φαίνονται ευοίωνες, όμως η ανάγκη για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει επιτακτική, ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, όπως τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η ΤτΕ σημειώνει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν σημαντική αύξηση της οργανικής τους κερδοφορίας, ενώ η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το ευνοϊκό περιβάλλον της χρηματοπιστωτικής αγοράς συνέβαλε θετικά στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Έκθεση αναλύει τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς και τους κινδύνους που ενδέχεται να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι κυρίως εξωγενείς, όπως οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και οι ανατιμολογήσεις στις διεθνείς αγορές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται και ειδικά θέματα. Το πρώτο ειδικό θέμα αναφέρεται στην αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με τα επαγγελματικά ακίνητα, ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται στις κυβερνοαπειλές που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Συνολικά, η ΤτΕ επισημαίνει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι σε καλύτερη θέση από το παρελθόν να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κρίσεις. Στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024, οι τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ύψους 2,3 δισ. ευρώ, αυξημένα από 1,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Ωστόσο, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου επιδεινώθηκε ελαφρώς, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρά τη βελτίωση γενικότερα, ο δείκτης αυτός παραμένει υψηλός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ τονίζει ότι η ασφαλής χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε εθνικό επίπεδο εξαρτάται από την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, ενώ επισημαίνει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν την τραπεζική ένωση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. Οι προκλήσεις συνοδεύονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τους κινδύνους από κυβερνοεπιθέσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr