Η Σχέση Μεταξύ Κλιματικής Αλλαγής και Άνθρωπος Θυμάτων από Πυρκαγιές

Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, με πρόσφατες μελέτες να δείχνουν ότι περίπου 12.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους ετησίως λόγω εισπνοής καπνού από πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές γίνονται συχνότερες εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νοτιοαμερικανική ήπειρος, η Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Ο Δρ Chae Yeon Park, επικεφαλής μιας από αυτές τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, ανέφερε ότι σχεδόν 100.000 θάνατοι ετησίως προέρχονται από την αναπνοή σωματιδίων PM2.5 που προκύπτουν από τις πυρκαγιές. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και στο αίμα, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Η έρευνα αναλύει τη σύνθετη σχέση μεταξύ παγκόσμιας θέρμανσης και πυρκαγιών. Ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η μειωμένη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αποδάσωση, μπορεί να περιορίσουν την έκταση της καμένης γης. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συνεισφορά της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις φωτιές είναι σημαντική και συνεχώς αυξάνεται.

Μια άλλη μελέτη επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο επιβεβαίωσε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των πυρκαγιών, ειδικά σε περιοχές όπως η Σιβηρία και οι αφρικανικές σαβάνες. Ο Seppe Lampe από το Vrije Universiteit Brussel επισήμανε ότι, παρότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στη μείωση της έκτασης που καίγεται, η κλιματική αλλαγή έχει σταθερά ενισχυμένο αντίκτυπο.

Η καθηγήτρια Hilary Bambrick από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας τόνισε την επικινδυνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και την επίδρασή τους στην υγεία, αναφέροντας τις αρνητικές συνέπειες που είχαν οι καλοκαιρινές πυρκαγιές του 2019-2020 στην Αυστραλία.

Η κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη στρατηγικών που θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Πηγή: naftemporiki.gr