Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου Κρήτης Στρατηγική Προοπτική και Ρυθμιστικές Πινελιές

Κρίσιμες πολιτικές και ρυθμιστικές αποφάσεις ενσωματώνονται στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, προς ψήφιση στη Βουλή. Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου 2024 και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, την Κύπρο και την Ε.Ε. στο σύνολό της. Η ηλεκτρική διασύνδεση θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή μετάβαση του νησιού και προάγοντας τον στόχο της Ελλάδας να γίνει διάδρομος μεταφοράς «καθαρής» ενέργειας.

Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που υπεγράφη στις 20 Σεπτεμβρίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία αφορά την αμοιβαία ανάληψη δεσμεύσεων για την υλοποίηση του έργου. Σκοπός είναι η ρύθμιση θεμάτων που αναφέρθηκαν στη συμφωνία, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πρόοδος και συνέχιση της κατασκευής.

Στην τροπολογία ορίζονται οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο φορέας υλοποίησης του έργου. Επίσης, καθορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες θα ενεργοποιηθεί διαφορετικός επιμερισμός του κόστους μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπως σε περιπτώσεις καθυστέρησης ή ματαίωσης του έργου λόγω εξωτερικών παραγόντων, που δεν είναι υπό τον έλεγχο του φορέα υλοποίησης. Προβλέπεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει ποσοστό 13% σε αυτές τις περιπτώσεις, συμπληρωματικά με το 37% που καλύπτεται από την υφιστάμενη απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τα τέλη χρήσης του συστήματος.

Τέλος, θα καθορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το συνολικό ποσό των ανακτήσεων, ο χρόνος και η ετήσια κατανομή τους καθώς και το ποσό που θα αποδίδεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με βάση τις προσαυξήσεις, ύστερα από σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ εντός δύο μηνών από την υποβολή της.

Πηγή: naftemporiki.gr