Κλιματική Αλλαγή και οι Ακραίες Συνθήκες Νερού στον Πλανήτη

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο υδρολογικό κύκλο καθίστανται ολοένα και πιο ανησυχητικές, με τις ακραίες κλιματικές συνθήκες να γίνονται όλο και πιο συχνές. Οι έντονες ξηρασίες και οι πλημμύρες αποτελούν προάγγελους των μελλοντικών εξελίξεων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Σε ανακοίνωσή της, η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), Σελέστ Σάουλο, εκφράζει την ανησυχία της: «Οι δείκτες συναγερμού αυξάνονται διαρκώς». Το 2023 καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία, γεγονός που σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις, οδήγησε σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.

Τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα δεν οφείλονται μόνο σε φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, όπως η μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε Ελ Νίνιο, αλλά και στην ανθρώπινη δραστηριότητα που επιταχύνει την κλιματική αλλαγή. «Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, κάνοντάς τον πιο ακανόνιστο και λιγότερο προβλέψιμο», προσθέτει η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι δραματικές: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό τουλάχιστον για ένα μήνα το χρόνο, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Το 50% των ποταμών του πλανήτη παρατηρήθηκε ότι είχε μειωμένα επίπεδα υδάτων πέρυσι.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην παροχή νερού, καθώς οι παγετώνες χάνουν δραματικά ποσά νερού—πάνω από 600 γιγατόνους τους τελευταίους 50 χρόνια. Η γενική γραμματέας του ΠΜΟ προειδοποιεί ότι η απώλεια των παγετώνων απειλεί τη μακροχρόνια υδροδοτική ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων, και επισημαίνει την έλλειψη επείγουσας δράσης για την κατάσταση αυτή.

Η έκθεση καλεί σε άμεση κήρυξη συναγερμού, ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης που σχετίζονται με το νερό. Ο οργανισμός τονίζει τη σημασία της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων σχετικά με τις πηγές νερού με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», καταλήγει η Σάουλο.

Πηγή: naftemporiki.gr