Αντιπαράθεση στη Βουλή για την Υγειονομική Φροντίδα των Προσφύγων

Έντονη σύγκρουση σημειώθηκε στη Βουλή, με φόντο την ερώτηση της βουλευτού της Νέας Αριστεράς, Θεανώς Φωτίου, σχετικά με την ευθύνη του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική φροντίδα των προσφυγικών πληθυσμών. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε ότι τα χρήματα που διατίθενται για τη φροντίδα των μεταναστών προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει όλα τα έξοδα των προσφύγων.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει ήδη πιέσεις από τους προϋπολογισμούς του και ανέφερε: «Εάν έρθουν 50 εκατομμύρια, θα καλύψουμε και τα 50 εκατομμύρια;». Επεσήμανε επίσης ότι η περίθαλψη των προσφύγων ανατίθεται στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με σκοπό τη χρηματοδότηση τους από διεθνή κονδύλια. «Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν έχει την υποχρέωση να καλύψει αυτές τις δαπάνες», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η κυρία Φωτίου κατηγόρησε τον Υπουργό ότι τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και επισήμανε ότι αυτά είναι λεφτά του ελληνικού λαού. «Δεν είναι σωστό να ισχυρίζεστε ότι δεν θέλετε να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ για τους μετανάστες», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην γίνεται διάκριση ανάμεσα σε Έλληνες και πρόσφυγες στην υγειονομική περίθαλψη.

Η επαναλαμβανόμενη αντιπαράθεση καταδεικνύει τις πολιτικές διαφωνίες σχετικά με την προσφυγική κρίση και τη διαχείρισή της από πλευράς του ελληνικού κράτους. Η συζήτηση αναδεικνύει τις έντονες ανησυχίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από την περίθαλψη και την ευθύνη του κράτους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Πηγή: naftemporiki.gr