Απειλή στα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με πρωτοβουλία της αρμόδιας τομεάρχισσας Ρένας Δούρου, εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου, όπως προκύπτει από νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, επισημαίνουν ότι προκειμένου να προχωρήσει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, δημιουργούνται συνθήκες «γκριζαρίσματος» συγκεκριμένων περιοχών.

Σύμφωνα με την ερώτηση, η τουρκική επιθετικότητα, όπως φαίνεται από τις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο κρίσιμη. Ανάμεσα στα παραδείγματα που αναφέρονται είναι οι αμφισβητήσεις του FIR Αθηνών και οι πτήσεις UAV πάνω από βραχονησίδες στο Αιγαίο. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπει την απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει στην απώλεια δικαιωμάτων σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Κατά την τοποθέτησή τους, οι βουλευτές δηλώνουν ότι οι τουρκικές ενέργειες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Κάσου, αποτελούν επιβεβαίωση της τουρκικής επιθετικότητας, γεγονός που αναιρεί το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο. Κλείνουν την ερώτησή τους με την απορία εάν η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη υιοθέτησης αυτής της ρύθμισης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Πηγή: naftemporiki.gr