Διαθέσιμες ευκαιρίες για διάλογο και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τα ελληνοτουρκικά κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από το Βελιγράδι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε την υλοποίηση ενός σχεδίου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω περιεκτικών διαπραγματεύσεων, μετά τις εκλογές του 2023. «Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρέχουμε πολιτική στήριξη σε αυτή τη διαδικασία, και το υπουργείο Εξωτερικών μας προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα», δήλωσε.

Ο Ερντογάν επισήμανε τη σημασία της βούλησης και από τις δύο πλευρές να εντοπιστούν τα προβλήματα και να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις, ενώ ενημέρωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί την Ελλάδα για συνομιλίες. «Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με βάση την ολιστική μας προσέγγιση για το Αιγαίο», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να βελτιωθούν, αναγνωρίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. «Η αρχή της καλής γειτονίας είναι η θεμέλια για μια συνταγή κερδών και για τις δύο χώρες», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση για ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις τους.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία επιθυμεί επίλυση των ζητημάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. «Δηλώνουμε ότι δεν επιβουλευόμαστε τα εδάφη κανενός και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους», τόνισε ξανά.

Πηγή: naftemporiki.gr