Εκλογές ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής η διεκδίκηση νέας ηγεσίας και το στοίχημα της συμμετοχής

Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι 950 κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Μετά από μία εσωκομματική εκστρατεία 100 ημερών, οι έξι υποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Μιχάλης Κατρίνης και Άννα Διαμαντοπούλου επιδιώκουν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο. Σημαντικό στοίχημα για το κόμμα είναι η αύξηση της συμμετοχής, την οποία όλοι οι υποψήφιοι θεωρούν κρίσιμη για την επαναφορά του κόμματος σε κυβερνητική πορεία.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7 το απόγευμα, εκτός αν η αρμόδια επιτροπή αποφασίσει παράταση λόγω σημαντικής προσέλευσης ψηφοφόρων, ιδίως στα μεγάλα εκλογικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9 το βράδυ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του κόμματος καθώς και όσοι άνω των 16 επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. Το αντίτιμο για την ψήφο είναι 3 ευρώ και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάποιο δημόσιο έγγραφο.

Η διαδικασία της ψήφου περιλαμβάνει την προσέλευση στο εκλογικό κέντρο, όπου οι εθελοντές βοηθούν τους ψηφοφόρους με την εγγραφή τους. Οι ψηφοφόροι καταθέτουν την ταυτότητά τους και την αίτηση εγγραφής (αν χρειάζεται) για να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους. Στη συνέχεια, ψηφίζουν επιλέγοντας τον υποψήφιο τους και εν συνεχεία ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη, αφού έχει προηγηθεί η μονογραφή από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής.

Το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει αλφαβητική σειρά υποψηφίων, και για την εκλογή νέου προεδρεύοντος απαιτείται η συγκέντρωση του 50+1 των ψήφων. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε β’ γύρο την επόμενη Κυριακή, 13 Οκτωβρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr