Εντάσεις και ανατροπές στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κλίμα έντασης, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί συνεδρίαση, έχοντας στο επίκεντρο τη νέα πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου και την εκλογή των συνέδρων. Σύμφωνα με την πρόταση, οι ημερομηνίες για την υποβολή των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων θα παραμείνουν ως έχουν (24/10), ενώ η εκλογή προέδρου ορίστηκε για 24/11. Αντίθετα, η διεξαγωγή του συνεδρίου αναμένεται να μετατεθεί για τις 8-10/11, με την προθεσμία εγγραφής νέων μελών να ορίζεται για 25/10 και την εκλογή συνέδρων στις 2-3/11.

Η προηγούμενη ημερομηνία για την εκλογή συνέδρων ήταν η 19-20 Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους πριν από αυτή την προθεσμία. Η αλλαγή αυτή ενδέχεται να επηρεάσει τους σχετισμούς εντός του κόμματος, ιδίως για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία ή αν θα ζητήσει ακύρωση της απόφασης καθαίρεσής του από την Κεντρική Επιτροπή. Αν δεν υποβάλει την υποψηφιότητά του μέχρι τις 24/10, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει εκτός της κούρσας διαδοχής.

Έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής και των “87”, η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι την χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη μεθόδευση». Ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης φαίνεται να συμφωνεί με την πρόταση, εφόσον οι ημερομηνίες υποβολής υποψηφιοτήτων διατηρηθούν σταθερές.

Επιπλέον, το θέμα της εκλογής μιας νέας Κεντρικής Επιτροπής συνιστά άλλο ένα σημείο τριβής. Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης προτείνει να αποσυνδεθεί η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή αρχηγού, προτείνοντας ότι η εκλογή της νέας Επιτροπής να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2025. Η πρόταση αυτή έχει εγερθεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις, προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη.

Πηγή: naftemporiki.gr