Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2023

Την Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2023 παρέδωσε η πρόεδρός της, Ειρήνη Σαρπ, στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνταντίνο Τασούλα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η κ. Σαρπ επισήμανε ότι η Επιτροπή, το περασμένο έτος, πραγματοποίησε ένα αξιόλογο έργο με σημαντικές και καινοτόμες παρεμβάσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς και με σημαντική παρουσία σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης, το 2023 η Επιτροπή εξέδωσε περισσότερες από 20 αποφάσεις και επέβαλε πρόστιμα που ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αξιολόγησε εξαγορές και συγχωνεύσεις, πραγματοποίησε 10 επιτόπιους ελέγχους σε σχεδόν 40 εταιρείες, και ολοκλήρωσε 2 κλαδικές έρευνες, καθώς και μία κανονιστική παρέμβαση. Επίσης, η Επιτροπή προχώρησε σε άλλες έρευνες και ελέγχους νομιμότητας, ενώ απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων που υποβλήθηκαν από πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές.

Η κυρία Σαρπ τόνισε τη διεθνή παρουσία της Επιτροπής, συμμετέχοντας τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στο Διεθνές Δίκτυο Ανταγωνισμού. Επίσης, ανέφερε τη συνεργασία με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, καθώς και με την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη και το Εμπόριο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η παρούσα Έκθεση αντικατοπτρίζει το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την προεδρία του προκατόχου της, καθηγητή Ιωάννη Λιανού, καθώς η ίδια ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του 2024. Επισήμανε, επίσης, τη σημασία της ενίσχυσης και ανανέωσης των μέσων που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου της Επιτροπής, το οποίο χαρακτηρίζεται από απαιτητικότητα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την πρόεδρο της Επιτροπής για την υποβολή της Έκθεσης και διαβεβαίωσε ότι θα την διαβιβάσει στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να μελετηθεί περαιτέρω.

Πηγή: naftemporiki.gr