Η Ελλάδα ως Γέφυρα Ειρήνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης με θέμα τη «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας: Ηγεσία για την Ειρήνη». Υπογράμμισε τη φιλοδοξία της χώρας να γίνει μια γέφυρα, ένας έντιμος μεσολαβητής, μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης.

Τόνισε την ανάγκη προώθησης μιας προσέγγισης που να βασίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και μέσω της συνεργασίας και της συμπεριληπτικότητας για την επίλυση των τρεχουσών προκλήσεων. «Φιλοδοξούμε να αποκαταστήσουμε το αυθεντικό νόημα των θεμελιωδών εννοιών, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών», πρόσθεσε, εστιάζοντας στην ηγεσία που προάγει το κοινό καλό.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολυπλοκότητα των προκλήσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν. Επεσήμανε πως η διάβρωση του σεβασμού προς το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα.

«Τα Ηνωμένα Έθνη ανέκαθεν ανταποκρίνονταν στους κινδύνους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι από την ίδρυσή τους συνέβαλαν στην αποτροπή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου και στη διευκόλυνση της αποαποικιοποίησης. Ειδικότερα, οι ειρηνευτικές αποστολές έχουν δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στην προστασία των αμάχων.

Για την επίτευξη του στόχου της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, τόνισε τη σημασία της προσήλωσης στους κανόνες του Χάρτη, που υπογραμμίζει την αξία της συλλογικής ευθύνης και τη ρύθμιση της χρήσης βίας μόνο σε περιπτώσεις αυτοάμυνας. Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιστή εφαρμογή των κανόνων δεν είναι πάντα επαρκής. Η ηγεσία για το κοινό καλό απαιτεί την υπεράσπιση των αξιών και τη δημιουργία ενός οράματος που θα εμπνέει τους άλλους.

«Η πολυμέρεια προσφέρει τη μόνη βιώσιμη οδό προς ένα μέλλον όπου θα επικρατεί η ειρήνη και θα γίνονται πλήρως σεβαστά τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια όλων των ατόμων», κατέληξε ο Γεραπετρίτης.

Πηγή: naftemporiki.gr