Η Εθνική Υποχρέωση για τη Δίκαιη Επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, πραγματοποιήθηκε επίσημη διαμαρτυρία προς τη Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τα πενήντα χρόνια της τουρκικής κατοχής ενός μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ανέπτυξε το θέμα σχετικά με τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος, εστιάζοντας στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ο κ. Παυλόπουλος προειδοποίησε ότι η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν θα είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προσαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου στις απαιτήσεις αυτού του σχεδίου. Τόνισε ότι οι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν θα πρέπει να θυμούνται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε μοιραία κατάληξη για την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα μπορούσε να είναι και ο «διακαής πόθος» της Τουρκίας.

Η κρίσιμη αυτή συγκυρία απαιτεί από τον Ελληνισμό να αντισταθεί ενωμένος απέναντι σε ένα ενδεχόμενο «ειδεχθές έγκλημα» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς νομιμότητας. Αυτή η ευθύνη βαρύνει τόσο τη Διεθνή Κοινότητα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ένωση και την ευρύτερη προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Ολοκλήρωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr