Η Σημαντικότητα της Δέσμης Κεφαλαίων για τα Δικαιώματα Μειονοτήτων στην Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ορόσημο για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, κατά την προσέλευσή του στη διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο. Υπογράμμισε τη σημασία της πρώτης δέσμης κεφαλαίων που ανοίγει για την Αλβανία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, και ιδίως τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα διατήρησε μια εποικοδομητική στάση κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, παρά την κρίση που υπήρξε τα τελευταία 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις. «Η θέση μας είναι ότι η πρώτη δέσμη κεφαλαίων θα πρέπει να περιλάβει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ειδικά τα περιουσιακά τους δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τόνισε ότι αυτή η θέση αποτελεί κοινό πυλώνα των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα θα παρακολουθεί προσεκτικά τη διαδικασία και θα επεμβαίνει όπου χρειάζεται, με την ελπίδα ότι και τα υπόλοιπα κράτη μέλη των Δυτικών Βαλκανίων θα ακολουθήσουν αυτήν την πορεία. Σε μια περίοδο εξαιρετικής ρευστότητας και ασταθούς κατάστασης στην περιοχή μας, είναι κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει στην εμβάθυνση και την ενίσχυση της», προσέθεσε ο ΥΠΕΞ.

Πηγή: naftemporiki.gr