Η Σημασία της Ευρωπαϊκής Πορείας των Δυτικών Βαλκανίων σε Επικίνδυνες Πολιτικές Συνθήκες

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε πρόσφατα σε σύνοδο κορυφής στην καγκελαρία, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στην ομιλία του, τόνισε την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής πορείας αυτών των χωρών, ειδικά τη στιγμή που η περιοχή αντιμετωπίζει διπλούς πολέμους, που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια. «Η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική, προκειμένου να εδραιωθεί ειρήνη και ευημερία στην περιοχή μας, να αποφεύγουμε τους εθνικισμούς και να διαμορφώσουμε μια πορεία συμβατή με την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε αυτό το θέμα, μια θέση που έχει διαμορφωθεί προ 20 ετών, όταν με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, η χώρα μας υπήρξε πρωτοπόρος στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές «με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας, ώστε να εξασφαλιστούν ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, που είναι ζωτικής σημασίας στους τρέχοντες δύσκολους καιρούς. Μετά από τη σύνοδο, ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να μεταβεί στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: naftemporiki.gr