Κρίσιμη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι ενόψει εκλογών

Η συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα και για τους δύο υποψηφίους που θα προκριθούν στην τελική αναμέτρηση την επόμενη εβδομάδα. Οι υποψήφιοι εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι θα ξεπεραστεί η συμμετοχή των 270.000 στις προηγούμενες εκλογές, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να φτάνουν μέχρι και τις 400.000.

Στα προγνωστικά, τέσσερις υποψήφιοι έχουν ξεχωρίσει: Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου ακολουθούν. Οι ποσοστιαίες επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι κρίσιμες για τον δεύτερο γύρο. Η τοποθέτησή τους σχετικά με τις συνεργασίες θα έχει επίσης σημασία, καθώς το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εδραιωθεί ως ηγετική δύναμη στο χώρο της προοδευτικής παράταξης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιδείξει έναν προσεκτικό χειρισμό αναφορικά με τις συνεργασίες, αποφεύγοντας τις κοντινές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, η Άννα Διαμαντοπούλου είναι κατηγορηματική κατά των συνεργασιών είτε από την αριστερή είτε από τη δεξιά πλευρά, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαγωνιστεί αυτόνομα.

Στον αντίποδα, ο Χάρης Δούκας μιλάει ξεκάθαρα εναντίον συνεργασιών με τη ΝΔ, επικρίνοντας την πολιτική της. Αντίστοιχα, ο Παύλος Γερουλάνος υποστηρίζει τις συνεργασίες ειδικά σε εθνικά θέματα, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη για αλλαγές από την κυβέρνηση προτού αναπτύξει συνεργασία. Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του κατά της ΝΔ, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν δείχνει διάθεση για οποιαδήποτε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει το στοίχημα της πολιτισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, γεγονός που έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον του κόσμου, σε αντιδιαστολή με τις σημερινές συνθήκες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η εκλογική αναμέτρηση φέρνει μαζί της και αβεβαιότητες, καθώς το κόμμα ακόμα προσπαθεί να βρει τη θέση του σε έναν ασταθή πολιτικό χάρτη.

Πηγή: naftemporiki.gr