Νίκος Δένδιας Η Στρατηγική Σημασία των Κυθήρων και οι Πολιτικές Αναφορές του Υπουργού Άμυνας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε πρόσφατα σε εκδηλώσεις στα Κύθηρα, όπου αναδείχθηκε η στρατηγική γεωπολιτική σημασία του νησιού. Μιλώντας στην τελετή για την επέτειο απελευθέρωσης των Κυθήρων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944, τόνισε ότι τα Κύθηρα βρίσκονται σε ένα κεντρικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, συνδέοντας το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, κάτι που τους προσδίδει ιδιαίτερη στρατηγική αξία.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε την ανάγκη να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά μας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ως ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτά τα δικαιώματα. «Τα νησιά μας αποτελούν κύριο στοιχείο της διασφάλισης της κυριαρχίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η προστασία αυτών των δικαιωμάτων δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά διαχρονική πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Επιπλέον, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο στρατηγικό ρόλο των Κυθήρων στις θαλάσσιες ζώνες και εξήγησε πως η διαχείριση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής διασφαλίζει τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Η αναφορά του για την ενδεχόμενη εξορία δεν ήταν τυχαία, καθώς συνδέθηκε με την ανάγκη υπηρεσίας στον ελληνικό λαό, με τον κ. Δένδια να σημειώνει πως αν πρέπει να φύγει, προτιμά να το κάνει από τα Κύθηρα.

Η παρουσία του Υπουργού περιλάμβανε επίσης τις παραδοσιακές τελετές της Δοξολογίας και της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο Απελευθέρωσης, όπου συμμετείχαν πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι και πολίτες. Η επίσκεψη αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, και επιβεβαίωσε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τον διάλογο για τις διαφορές που αφορούν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Πηγή: naftemporiki.gr