Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές στα μητρώα και το Κτηματολόγιο

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε σε δηλώσεις του αναφορικά με το Κτηματολόγιο ότι είναι το μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο έργο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, με σκοπό να γνωρίζουμε τις ιδιοκτησίες και τα δικαιώματα που έχουμε. Όπως τόνισε, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πού έχουμε ιδιοκτησίες και πού το κράτος, με σκοπό να αποφύγουμε καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά έργα. Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα εξετάσουμε περιπτώσεις όπου πολίτες θα διεκδικήσουν την ιδιοκτησία τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε επίσης για την ανάγκη τακτοποίησης των μητρώων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) πραγματοποιεί δεκάδες χιλιάδες διορθώσεις ετησίως, λόγω των διαφορών που παρατηρούνται στα στοιχεία των πολιτών. Για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, προτείνεται η χρήση ενός προσωπικού αριθμού, που θα λειτουργεί ως μοναδική ταυτότητα για τον κάθε πολίτη.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που απαιτείται για την υιοθέτηση του προσωπικού αριθμού, σημείωσε ότι οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν αυτόν τον αριθμό, επιλύοντας έτσι τα προβλήματα που σχετίζονται με την ταυτοποίηση των στοιχείων. Επεσήμανε ότι η διαδικασία είναι έτοιμη, με τις εγκρίσεις να αναμένονται για το 2024.

Σε σχέση με το ψηφιακό πορτοφόλι, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι το νέο σύστημα θα είναι δυναμικό, επιτρέποντας την απευθείας ενημέρωση των στοιχείων χωρίς την ανάγκη χειροκίνητης ανάκλησης εγγράφων.

Σχετικά με την ψηφιοποίηση των αρχείων, ενημέρωσε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει, φτάνοντας στο ένα τρίτο της ολοκλήρωσης. Ο υπουργός δήλωσε αποφασισμένος να επιταχύνει τους ρυθμούς της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενήμεροι για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Πηγή: naftemporiki.gr