Οι Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η Ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ σήμερα συγκεντρώνεται εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο ετοιμότητας εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για εκκένωση, αλλά αν απαιτηθεί, θα παρουσιαστούν οι σχετικές διαδικασίες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για την απομάκρυνση Κυπρίων από τον Λίβανο, έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζεται η καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γιάφα του Τελ Αβίβ, με την ανακοίνωση ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται κι ένας Έλληνας πολίτης. Τα θερμά συλλυπητήρια διαβίβασε η κυβέρνηση στην οικογένεια του θύματος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, θα συζητηθεί επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει τη σημασία του φράχτη στον Έβρο και την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την προστασία των συνόρων.

Αύριο ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Έβρο για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της περιοχής και αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr