Οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην Τουρκία και οι σχέσεις με την Ελλάδα στην εποχή της αστάθειας

«Η Τουρκία σκληραίνει συνεχώς τη στάση και τις απαιτήσεις της σχετικά με το Κυπριακό, και η απόσταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ. Αν και δεν συγκρίνεται με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, είναι μια ιστορική σύγκρουση που διαρκεί αρκετό καιρό. Η Τουρκία έχει επιλέξει να προωθεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως πολιτικής οντότητας και αυτή η στρατηγική δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Πρέσβης της Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Rush Hour” της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής, ο κ. Κούρκουλας απευθύνθηκε και σε θέματα που αφορούν την Τουρκία, επισημαίνοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της. «Η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου που αντιτίθεται στο Ισραήλ. Αυτές οι μεταβολές στην πολιτική της έχουν δημιουργήσει ένα ασταθές πλαίσιο, διότι και η διεθνής κοινότητα είναι αυτή την περίοδο ασταθής», ανέφερε.

Αξιολογώντας τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, ο πρώην Υφυπουργός θεώρησε ότι «η συνάντηση αυτή δεν θα φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις» και τη χαρακτήρισε ως «συνάντηση ρουτίνας», σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί επιτυχία για τις δύο χώρες. «Ελλάδα και Τουρκία, μέσα σε ένα κλίμα χάους, κατάφεραν να πλέουν σε πιο ήρεμα ύδατα, χωρίς να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα», τόνισε.

Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει ορισμένες καλές σχέσεις με τη Δύση, ωστόσο αποζητά και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο. «Αυτή η στρατηγική έχει οδηγήσει σε γίνει εντελώς διαφορετική η σχέση της με το Ισραήλ, η οποία έχει φτάσει σε σημεία έντονης εχθρότητας, γεγονός που επηρεάζει και την τουρκική εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Κούρκουλας.

Πηγή: naftemporiki.gr