Περίληψη Ομιλίας Μητσοτάκη για Υφαλοκρηπίδα και Σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αναμένεται να αναφερθεί στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας αναφορά και στη Διακήρυξη των Αθηνών.

Παράλληλα, θα μιλήσει για το Κυπριακό, εστιάζοντας στην παράνομη εισβολή και την κατοχή εδάφους που αντιστοιχεί στο 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη δέσμευση της Ελλάδας για μια λύση που θα βασίζεται σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα τονίσει τη σημασία της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, θα σημειώσει ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου και να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες, σε αναφορά που μπορεί να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 10:30 ώρα Ελλάδας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Πηγή: naftemporiki.gr