Ψηφιοποίηση των Ελληνικών Νοσοκομείων για Βελτίωση της Υγειονομικής Περίθαλψης

Τα ελληνικά νοσοκομεία εισέρχονται σε μια νέα era ψηφιοποίησης, με στόχο τη διαλειτουργικότητά τους, ώστε οι γιατροί σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή να έχουν πρόσβαση στον εθνικό ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταφέρουν αυτοί το φάκελό τους με όλες τις εξετάσεις και τα σχετικά έγγραφα. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μέρος του έργου «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων», το οποίο υλοποιείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Η αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής στην υγειονομική περίθαλψη αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Επισημαίνεται ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο υπουργός τόνισε ότι η διασύνδεση των νοσοκομείων θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα απλοποιήσει τη διαδικασία πρόσβασης στα ιατρικά δεδομένα.

Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα επιτρέψει τη συγκέντρωση των ιατρικών πληροφοριών, όπως διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, και θα είναι προσβάσιμες μέσω της εφαρμογής myHealth App. Με τον τρόπο αυτό, ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του ασθενούς θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει μια σειρά οριζόντιων παρεμβάσεων που θα αφορούν τη λειτουργία των νοσοκομείων και των τρίτων φορέων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι φορείς θα διαλειτουργούν με τον εθνικό ιατρικό φάκελο και το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, προωθώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 111.600.000 ευρώ και βρίσκεται τώρα σε φάση έγκρισης Σχεδίων Σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές. Αυτή η αναπτυξιακή πρωτοβουλία αποσκοπεί όχι μόνο στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των νοσοκομείων αλλά και στην προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιδημιών και πανδημιών, όπως η COVID-19.

Πηγή: naftemporiki.gr