Σημαντικές Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες για την Οικονομία και Δημόσια Υγεία

Στην καθιερωμένη ανασκόπηση της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σημαντικά θέματα περιλαμβάνουν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, έγινε γνωστή η πρόσφατη αποκάλυψη σχετικά με απάτες γιατρών μέσω υπερσυνταγογραφήσεων, καθώς και το πρόγραμμα για προσιτή στέγη και οδική ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός είχε να παρουσιάσει καινοτόμες αλλαγές στην οικονομία. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, περιλαμβάνοντας και τους περίπου 25.000 εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Επιπλέον, εισάγονται κίνητρα για πρόωρη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και νέες κυρώσεις για καθυστερήσεις στη διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ξεκίνησε διάλογος με εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για τον καθορισμό ενός αυτόματου μηχανισμού αύξησης, που θα βασίζεται στον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα χωρίς δυνατότητα μείωσης. Αυτή η μεταρρύθμιση προσδοκά να ενισχύσει την πρόβλεψη και τη διαφάνεια.

Στον τομέα της δημόσιας υγείας, το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις για διάφορες μορφές καρκίνου, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη. Επιπλέον, υπήρξαν συμβάσεις για την αναβάθμιση Κέντρων Υγείας στην Αττική και προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις νέες πρωτοβουλίες για την οδική ασφάλεια, που περιλαμβάνουν ψηφιακές διασυνδέσεις μεταξύ κρατικών φορέων για αποτελεσματικότερο έλεγχο των οχημάτων. Αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στη μείωση τροχαίων ατυχημάτων, δεδομένων των κακών στατιστικών της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα.

Στο εν λόγω σχέδιο για την προσιτή στέγη, σημαντική είναι η έναρξη των αιτήσεων για ανακαινίσεις κατοικιών, βασισμένη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής. Η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση των κατοικιών προορίζεται για ευάλωτες ομάδες.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Πολυδύναμου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί εντός της επόμενης τετραετίας. Η αύξηση χρηματοδότησης για τα έργα υποδομής επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την αναπηρία και τον αθλητισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης την πρωτοβουλία της Βουλής για τη δημιουργία μουσείου αφιερωμένου στην ελληνική γελοιογραφία, επισημαίνοντας τη σημασία της τέχνης αυτής στην κοινωνία.

Πηγή: naftemporiki.gr