Στοχευμένες Αποκρατικοποιήσεις και Οφέλη για τους Πολίτες

Οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις συμβάλλουν όχι μόνο στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών, επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε σχετική του ανάρτηση, αναφέρεται στην πρόσφατη κύρωση της νέας σύμβασης για την Αττική Οδό, που συνδυάζεται με τη δραστική μείωση των διοδίων για τους οδηγητές.

Η νέα σύμβαση, που εγκρίθηκε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, είναι μέλος μίας σειράς 11 αποκρατικοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις εκλογές του 2023, με τα έσοδα να ανέρχονται σε 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την Αττική Οδό παρατηρούν ήδη τη διαφορά με τα διόδια να ανέρχονται σε 2,5 ευρώ, μειωμένα από 2,8 ευρώ. Επιπρόσθετα, τα Ι.Χ. που μεταφέρουν άτομα με αναπηρία, καθώς και τα βανάκια για ΑΜΕΑ, απαλλάσσονται πλήρως από την πληρωμή διοδίων.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι αυτό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων οδηγεί σε χαμηλότερο χρέος και υψηλότερα φορολογικά έσοδα. Με τη νέα σύμβαση, το δημόσιο θα εισπράξει το ποσό ρεκόρ των 3,27 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειώνοντας το δημόσιο χρέος κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, ενώ οι ετήσιες πληρωμές από τον παραχωρησιούχο θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων εσόδων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως κάθε στρατηγική κίνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία. Αυτές οι αποκρατικοποιήσεις εξασφαλίζουν καλύτερες υπηρεσίες για όλους, καθώς η συμμετοχή επενδυτών σε λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια οδηγεί σε αναβάθμιση των υποδομών και των τουριστικών υπηρεσιών, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες.

Συνολικά, καταλήγει η ανάρτηση του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εφαρμόζεται επιδιώκει έναν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα με θετικές συνέπειες για τη χώρα, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες, περισσότερες επενδύσεις, αξιόπιστες υποδομές, και μειώνοντας τα βάρη για τις επόμενες γενιές μέσω της ουσιαστικής μείωσης του δημοσίου χρέους.

Πηγή: naftemporiki.gr