Συνάντηση Γεραπετρίτη με την Υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία

Στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Donika Gërvalla-Schwarz, στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα οικονομικής και περιφερειακής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική συνεργασία.

Η απελευθέρωση των θεωρήσεων Schengen για τους πολίτες του Κοσόβου αναμένεται να φέρει σημαντική αύξηση στον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, με εκτιμήσεις ότι άνω του ενός εκατομμυρίου τουρίστες από το Κόσοβο θα επισκεφθούν την χώρα το 2024.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε το σημαντικό ποσοστό ευθυγράμμισης της εξωτερικής πολιτικής της Πρίστινας με τις αποφάσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις που απειλούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Η Αθήνα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και του Κοσόβου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου και η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας θα συμβάλλουν στην επιτυχία αυτού του στόχου.

Πηγή: naftemporiki.gr